Za BiH kredit od 111 miliona dolara

Bez autora
Jun 04 2010

Programom podrške razvoju održive javne potrošnje (DPL), u vrijednosti od 111 miliona dolara za BiH, predviđeno je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje određenih kategorija potrošnje, te unapređenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva. Danas je potpisan Sporazum o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), te Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvitak (IBRD) sa šefom kancelarije Svjetske banke u BiH Markom Mantovanelijem. Program u ukupnoj vrijednosti od 111 miliona dolara, od čega se na IDA odnosi 66 miliona dolara, a na IBRD 45 miliona dolara potpuno je komplementaran sa stend-baj aranžmanom Međunarodnog monetarnog fonda. Ovim programom povećavaju se izdvajanja za pomoći siromašnima uz smanjivanje fiskalnog deficita.

Za BiH kredit od 111 miliona dolaraProgramom podrške razvoju održive javne potrošnje (DPL), u vrijednosti od 111 miliona dolara za BiH, predviđeno je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje određenih kategorija potrošnje, te unapređenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva.

Rekao je ovo juče u Sarajevu ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, poslije potpisivanja Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), te Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvitak (IBRD) sa šefom kancelarije Svjetske banke u BiH Markom Mantovanelijem.

Program u ukupnoj vrijednosti od 111 miliona dolara, od čega se na IDA odnosi 66 miliona dolara, a na IBRD 45 miliona dolara potpuno je komplementaran sa stend-baj aranžmanom Međunarodnog monetarnog fonda, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Vrankić je rekao da se ovim programom povećavaju izdvajanja za pomoći siromašnima uz smanjivanje fiskalnog deficita.

- Cilj programa je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje određenih kategorija potrošnje, te unapređenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva - kazao je Vrankić.

Marko Mantovaneli je istakao da ovaj program treba da pokrene reforme u onim oblastima potrošnje u javnom sektoru, koje su bile izvor neodrživih fiskalnih politika.

- U srednjoročnom periodu ovaj program trebalo bi da unaprijedi konkurentnost privatnog sektora - rekao je Mantovaneli.

Uslovi kredita

Kredit od 66 miliona dolara dat je po standardnim IDA uslovima na rok otplate od 20 godina, uključujući grejs period do deset godina.

Uslovi IBRD-a su 25 godina otplate uključujući deset godina grejs perioda, otplata kredita u polugodišnjim obrocima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik